Connect with us

News

Is een tosti ongezonder dan een boterham met kaas?

Een van de meest bekende lunchgerechten is toch wel de tosti. We zijn er dol op: met ham, kaas, salami, mozzarella, het kan allemaal. Maar toch heeft de tosti een beetje een ongezond imago over zich. Want je zou beter een gewone boterham met kaas kunnen eten, omdat de samenstelling van de vetten tijdens het verhitten anders wordt. Maar is dat wel zo?

Houd je vast: een tosti is niet slechter dan een gewone boterham met kaas. Godzijdank! Als je de kaas verwarmt, verandert de samenstelling van de vetten erin niet. Ja, er druipt vet van je kaas, maar dat komt omdat de kaas zijn vet blootstelt tijdens het verhittingsproces. Het vet blijft gewoon hetzelfde, niets aan de hand. Het probleem is alleen dat tosti’s vaak lekker worden gecombineerd met dipsausjes. En dan is het natuurlijk minder gezond.

TOSTI’S DIPPEN

De meeste mensen combineren hun tosti graag met wat curry, mayonaise of ketchup. Een eetlepel mayonaise bevat echter al snel 120 calorieën! En doe jij op je tosti ook nog altijd een extra plak kaas? Betrapt. Plus dat veel mensen na het eten van een tosti zin hebben in nog een tosti. Dat heb je na die boterham met kaas vast niet. Je lichaam kan een geroosterde boterham met gesmolten kaas makkelijker verwerken dan gewoon brood. De voedingsstoffen die erin zitten worden sneller opgenomen en daardoor krijg jij weer sneller honger.

GEZONDE TOSTI’S

Maar: als je de volgende dingen in je achterhoofd houdt, kun je best los gaan met tosti’s. En je kunt ze natuurlijk ook gezonder maken met bijvoorbeeld tomaat, avocado, kipfilet en ananas. Maar mocht er weer een discussie ontstaan over of tosti’s ongezonder zijn dan gewone boterhammen, dan weet jij het antwoord!