Connect with us

Showbizz

Slapen naast iemand die snurkt kan heel slecht zijn voor je gezondheid, aldus de wetenschap

Het is moeilijk te ontkennen dat het leven met een snurker een uitdaging kan zijn, vooral als die persoon iemand is met wie je dezelfde kamer of bed deelt.

Maar de gevolgen van tweedehands snurken zijn recent ontdekt en gaan veel verder dan alleen maar overlast.

1. Onvoldoende slaap

Dit lijkt het meest voor de hand liggende gevolg, maar gebrek aan slaap leidt tot gezondheidsproblemen die we vaak niet serieus nemen.

Zowel de snurker als degenen die bij hen wonen, kunnen vele uren slaap verliezen, die van vitaal belang zijn voor het lichaam om te herstellen en biologische functies te vervullen, zoals geheugenconsolidatie en metabolismeregulatie.

Het gaat niet alleen om voldoende slaap krijgen, maar ook om continu te doen. Echtgenoten van mensen met slaapapneu hebben de neiging bijna net zo vaak wakker te worden als ze doen, waardoor wordt voorkomen dat alle fasen van de slaap worden voltooid en de biologische mechanismen die bij dat proces betrokken zijn, verder worden beschadigd.

Bovendien, een persoon die niet genoeg rust krijgt, is geneigd meer  fouten te maken, langzaam te denken en zijn productiviteit te verlagen.

Een ander probleem dat hiermee gepaard gaat, is constante prikkelbaarheid, wat een effect kan hebben op uw relaties.

2. Relatieproblemen

Het feit dat het snurken van je partner je niet laat slapen, kan de relatie beetje bij beetje uithollen. Luisteren naar een persoon die elke nacht aan je zijde snurkt en ze wakker moet maken om te voorkomen dat ze lawaai maken, zal hen alleen maar overstuur maken. Velen kiezen er zelfs voor om apart te slapen of te scheiden nadat ze geprobeerd hebben oordoppen of gehoorapparaten te gebruiken om het geluid te verminderen, zonder goede resultaten te krijgen.

We hebben al gesproken over enkele gevolgen van niet goed slapen, maar als dit wordt veroorzaakt door je partner of een familielid, worden deze de belangrijkste reden voor je slechte humeur en het primaire doelwit van je woede.

Deze conflicten hebben een slechte invloed op uw gezondheid, omdat bewezen is dat een negatieve atmosfeer thuis stress, ontstekingen en veranderingen in eetlust kan veroorzaken. Het immuunsysteem wordt ook verzwakt door constant ruzie te maken.

3. Gehoorverlies

Een studie van Queen’s University in Ontario, Canada, probeerde de effecten van snurken op zowel de snurkers als hun echtgenoten te evalueren. Ze selecteerden 4 koppels in een leeftijdscategorie tussen 35 en 55, waarbij een van de leden ernstige slaapapneu had.

De conclusie die ze kwamen was dat het effect van het snurkgeluid niet zoveel invloed had op de snurkers. Dit komt omdat de hersenen ademhalingsonderbrekingen tijdens de slaap dempen.

Maar 100% van hun partners had wel de gevolgen, vooral in het oor dat werd blootgesteld aan snurken. Het effect was hetzelfde als 15 jaar slapen met een industriële machine.

4. Hypertensie

De harde geluiden hebben niet alleen invloed op het gehoor, maar ze kunnen ook de bloeddruk verhogen tot risicovolle niveaus, vooral voor andere ziekten, volgens onderzoek van het Imperial College of Science in Londen, dat de stress evalueerde van mensen die in de buurt van verschillende Europese luchthavens wonen.

Hun bevindingen bepaalden dat hoe hoger het volume van lawaai, hoe groter het risico op hypertensie.

Ze beseften dat het lichaam altijd op dezelfde manier reageerde, ongeacht of de patiënt wakker werd met het geluid of niet.